Wat is GNSS

/Wat is GNSS

Wat is GNSS

Iedereen is momenteel wel bekend met de term GPS, eigenlijk praat je dan over het Amerikaanse NAVSTAR Global Positioning System.

Tegenwoordig is ook het Russische GLONASS systeem operationeel, QZSS (Japan) is gedeeltelijk actief (werkt nu GNSS ondersteunend),  Europa is bezig met Galileo, China met BeiDou en India met IRNSS.

Update: Sinds zomer 2016 is Galileo in Europa ook actief, wij kunnen onze Navilock U-Blox 8 GNSS (GPS) updaten zodat gelijktijdig de GPS, Glonass en Galileo satellieten worden ontvangen. Alle GPS en GNSS ontvangers voorzien van een PS2 connector kunnen direct  op de PS2 connector van de BoatController  worden aangesloten. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

GNSS (global navigation satellite system) is de algemene naam voor deze verschillende systemen.

Een GNSS ontvanger kan afhankelijk van de uitvoering en instellingen de signalen ontvangen van deze verschillende systemen.

Een goede GNSS ontvanger ontvangt in Europe tegelijk zowel de signalen van het GPS als het Glonass systeem hierdoor wordt de plaatsbepaling accurater. Vooral in het Noordelijk deel van Europa wordt duidelijk beter uw positie bepaald.

Voorbeeld:

Hierboven een voorbeeld van onze ontvangst in Losser links alleen de satellieten met GPS en rechts de satellieten van GPS en GLONASS.

Daarnaast is het voor u zeer belangrijk te weten hoe de GNSS ontvanger is geconfigureerd en welke systemen ondersteund worden.

Helaas blijkt over het algemeen dat de opgegeven specificaties bij de leveranciers bestaan uit de mogelijkheden die de chipset biedt, maar niet de daadwerkelijke configuratie.

De U-blox 8 GNSS ontvangers van Pcnautic zijn voorzien van 2 ontvangers met 2 antenne delen.

Uitgebreide informatie kunt u o.a. vinden op Wikipedia.

By | 2019-12-11T13:26:26+00:00 februari 23rd, 2016|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment